Come scusa...?

Oggi mercoledi.
Började dagen tidigt, men powerwalk runt Vatikanstaten med Trine. Tog oss en timma! Och då gick vi trots allt en lite längre sträcka. Har aldrig fattat hur stort det är vid Sankt Peterskyrkan, men fy helvete var stort det är! Och mycket folk, redan klockan tio på morgonen. Så när jag ska in i kyrkan, ska jag köa från klockan sju, för jag orkar inte med köer (har gått och blivit italienare på riktigt nu haha).

Hade bara skola från 13 till 16.30 idag, så har inte riktigt "pluggat". Fast idag har vi gått igenom massvis med grammatik. Och för att mitt huvud ska orka hänga med i diskussionen, som sker på italienska, så behöver jag molto cappuccino!

Efter skolan så bestämde några av oss i klassen för att dra och bowla. Helt random tredje dan, men ändå skitkul! Bowlinghallen låg rätt långt bort. Fanns inte ens med på våra kartor, men vi hittade efter ett tag. På vägen hem blev det en annan femma dock, för tunnelbanan slutar gå här vid nio på kvällarna (pga arbete). Så vi måste ta bussar, och det är inte så lätt som man hoppas. Vi gick förbi massvis med fotbollsplaner och broar, tillslut kom vi till Ponte Milvio. För ni som inte vet vad det är så är det en bro full med hänglås. Par (eller kompisar) kommer dit för att låsa fast sin kärlek till varann och sen slänger man nyckeln i vattnet. Så ens kärlek alltid finns kvar. Så jävla fint!

Det är otroligt hur bra vi umgås i våran klass. Så underbart att vi fått sån bra relation till alla i klassen och att vi verkligen vill umgås efter skolan. ÅH SÅ BRA JAG HAR DET!


Accanto al papa.

Dag två avklarad!
Började tidigt med lektion med Luigi, på taket! Lektionerna är på italienska, och lärarna pratar väääldiiigt sakta för att vi ska förstå, och idag förstod jag mycket mer än vad jag gjorde igår, redan! Idag fick vi en ny tjej i klassen, från Korea. Kommer självklart inte ihåg var hon heter, men söt tjej i alla fall.

Har i princip bara varit i skolan idag, från nio till fem och då har vi haft två lektioner a la 3 timmar med paus. Efter skolan gick jag, Trine (norge) och Hanna (Finland) ner till cafeterian och gjorde dagens läxor, så nu blir det bara att renskriva allt som skrevs idag. Tänkte börja lite nu så jag blir klar någon gång.

Sen har vi ätit sushi idag, till middag! AH!!!! Jättesöt restuarang som ligger precis bredvid mig. Man sitter i ett litet bås kan vi väl kalla det, och så är det som att man nästan sitter på golvet, för bordet är så lågt, men mysigt! Dock inte bra att spendera pengar på det, men måste ju testa..

Imorgon börjar vi inte förrän klockan 13, så jag och Trine ska ut och powerwalka runt vatikanen! Förr eller senare blir det löparrundor istället :)
Min morgonutsikt! (muren mellan husen är vatikanen)
SUSHI! Jag och Trine

Oggi.

Vaknade upp tidigt, vid klockan sex redan. Visste inte hur lång tid det skulle ta till skolan, och sen med att äta frukost och klä på sig osv. Så jag sov ut till klockan kvart i sju och blev väckt av en biltuta. De är pigga i Italien. På väg till metron så såg jag två tjejer som gick och pratade engelska med varann, och jag bara följde efter, och hoppades innerligt att de skulle till samma ställe som jag. SCORE säger jag bara, för de skulle dem. Hade jag inte följt efter så hade jag antagligen inte hittat till skolan. De stannar utanför skolan och väntar lite, och ena tjejen frågar "Är du från sverige", fast på norska. Det är min första bingo för dan. Tjejen heter Trine och är min italienska bästis, vi bor väldigt nära varann här i Italien, vi förstår varann, vi ska ut och springa varannan dag och åååh det är så bra!

Men fick skriva in mig på en intensiv nybörjarkurs, och i klassen så är vi tio stycken: Trine från norge, Jonas från norge, Jimmie från schweiz, Hanna från finland, Heiko från tyskland, Alana från mexico, Fransesca från venezuela, Bridget från australien och Sandra från colombia.
Det som är så underbart med vår klass är att vi alla fick bra kontakt med varann INNAN vi gick på ett infomöte ihop och innan vi hade första lektionen ihop. Vi hade kul på första lektionen men nästan ingen fattade något, för läraren vägrar prata engelska. Eller jo om man frågar, men han förklarar på italienska fast jäääätteelångggsamttt för att vi förstår mycket bättre då, not.
Efter vår tretimmars långa lektion bestämde 6 av oss för att fixa italienskt mobilnummer, månadskort och större ordbok. Virrade runt ett bra tag och man hann bli väldigt hungrig. Tog oss till en mysig liten restaurang på en sidogata till Via Nazonale. Där blev det tortellini, första riktiga måltiden i Italien!
Trine och jag åkte trötta hem efter det, hon fick se hur jag bodde och sen hamnade jag här! Klar för sängen.
Buena Notte allihopa.
Namnam
Hanna från Finland, Trine från Norge och Alana från Mexico

Vaffanculo!

Okej, nu över till hur jag kom till rom och första natten.
Flyget gick bra, satt bredvid ett italienskt äldre par, och var som italienska äldre par borde vara, buttra och bittra och allt sånt där. Råblängde gjorde de också. Försökte läsa lite i tantens tidning som hon hade, men hon ryckte bort den och såg bitter ut. Tack gode gud att det var en kort resa. Gick av, och fick vänta i minst 30 minuter på bagaget. Fick lite panik och började tänka om mina väskor åkt av i frankfurt och inte på det andra planet, men när jag såg andra resenärer från planet runt omkring så blev jag lugnare. Fick mina två gigantiska väskor och försökte ta mig till en utgång. Roms flygplats har TRE utgångar, och jag virra runt ett tag för jag visste inte vilken jag skulle ut ur (tänkte om man hamna fel och bla bla bla) men nej, ut kom jag. Sen skulle jag hitta min transfer. Det skulle vara en kille som blivit anlitad av EF (som jag reser via) och som skulle hjälpa mig till mitt boende. DÅ går jag och letar efter: 1. en gammal gubbe, 2. en kille som ser ut som en taxichaffis, 3. En skylt där det står "Linnéa Fridén. NEJ. Min tranfer var 1. En ung kille som 2. Såg ut som en fotbollsspelare/Fabio, 3. Skylten sa "Friden, Linneeea". Och engelska kunde han inte heller. Men han verkade trevlig, skjutsade mig till mitt nuvarande hem och hjälpte mig upp med väskorna.
På våning fem (som jag bor på) blev jag välkommen av en dam/tant/kvinna i 50/60 års åldern (svårt att avläsa, men hon va rätt gammal). Och hon förklarade vilket som var mitt rum, vilka andra som bor i lägenheten (en polsk tjej och en spansk kille) som vart där ett tag längre än jag. Hur man gör för att sätta igång gasolspisen och sånt.
Fick mina nycklar och hon gick. Packade upp ALLT, vilket tog ett tag och sen skulle jag ut för att utforska lite. Men kul att komma på en söndag då inget har öppet, och jag var hungrig som fan. Så gick runt lite vid Vatikanstaten (som jag bor precis vid, ser murarna från mitt fönster). Efter mycket velande och virrande så köpte jag mig en pizzaslice. Var ej så god som jag hoppades. Gick hem. Träffade den polska tjejen som gav mig lite frukt som hon hade köpt tidigare på dan. Hon hjälpte mig att installera WiFi och förklarade det mesta. Dog rätt hårt i sängen vid 23, kanske lite senare. Beroende på värmen och sånt så är det rätt svårt att sova, plus att jag har en jättetrafikerad väg utanför fönstret, men man vänjer sig!
Bilderna är det som finns att se, finns fler tre andra rum (kanske fyra?) och en toa som jag delar med spanska pojken, men det känns inte som att det är värt att visa.
Mitt rum!
Min groteskt fula och gigantiska garderob!
Gasolspis, Tvättmaskin, Kylskåp och drickbart vatten i kran!

Non parlo bene l'italiano.

Känns konstigt att vara tillbaka i bloggen, från ett helt annat rum, en helt annan stad, ett helt annat land. För folk, jag är i italien! Jag är numera offiellt en del av romarna, eller ja, i fem veckor åtminstone.

Vi börjar väl från början då. Så ni alla får veta exakt vad som hänt detta dygn som jag varit borta!
Upp tidigt i ottan för att pussa Jens hejdå, ett otroligt smärtsamt avsked som fortfarande gör lite ont i hjärtat när jag tänker efter. När jens hade gått vid åtta så försökte jag packa ner det sista. Tror inte att jag glömde någonting hemma med tanke på totalvikten av mina väskor! Mamma och lillebror hämtade upp mig och väskorna och bar av till arlanda. Smått pirrig och klump i magen för att jag trodde att jag inte fanns med på incheckningslistan (annan historia) så checkade jag mig och mina 30 kg kläder (och då är inte datorn+systemkameran) inräknad. Hängde lite i skycity innan jag gick till gaten. Lite jobbigt att säga hejdå till lillebror och mamma, men kommer ju hem sen!
Första flygningen var till Frankfurt, flygplatsen alla fruktar, men det va lätt att hitta, för det låg så pass nära, men en raksträcka på någon kilometer skadar aldrig...... glad över att man fick en kycklingwrap och en dricka på planet, för hann inte med så mycket på 1 timma, gick bara.
Ombord på plan 1.
Mitt plan (och alla andra plan) i Frankfurt.

RSS 2.0